حمیدرضا بی تقصیر
مقدمهای برای ورود به باغ سیاست کاشمر
کرونا با ماست. به زعم برخی شاید سالها با ما باشد. یقین در ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا هم با ما خواهد بود. این گزاره ساده، کار تبلیغات را برای کاندیداهای انتخابات مذکور کمی تا قسمتی سخت خواهد کرد. اهل سیاست میدانند که در نقاط شهری کاندیداها در حال آماده شدن برای ثبت نام هستند
. دهه سوم اسفند ماه امسال شاهد ثبت نام ایشان خواهیم بود. برخی حدس می زنند در این دوره در شهر کاشمر بیش از صد نفر اعلام کاندیداتوری بکنند.
بگذارید قبل از ورود به بحث مورد نظر این یادداشت به تفاوت شوراهای اسلامی در شهر و روستا اشاره کنیم. بزرگترین تفاوت در حقوق هر عضو است. در شهر فرد عضو شورا حقالزحمه ای دارد. همین تفاوت باعث می شود در شهرها با تکثر کاندیدا و در روستاها بعضاً با کمبود کاندیدا مواجه باشیم. در بعض موارد شنیده می شود که در برخی روستاها از بعض نفرات استدعا میشود که کاندیدا بشوند! یقین همه باور داریم که؛ جاذبه شورای اسلامی در شهر بیشتر از روستاهاست.
با این مقدمه قصد بر آن است که رصدی از حال و هوای اردوگاههای سیاسیون دیارمان داشته باشیم. به باور همه ما در کشور دو طیف سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا فعالیت می کنند. اینان هر یک به جناحهای محافظه کار و تندرو تقسیم می شوند. در هر انتخابات بعضی به اسم مستقل قد علم میکنند. اگر هم چیزی در باره تعادل میشنوید در عمل تعامل محافظه کاران دو طیف با هم هست که منتج به رنگ بنفش دولتی نظیر دولت تدبیر و امید میشود. انواع احزاب هم در سایه دو طیف سیاسی مذکور تقسیم بندی می شوند.
همه می دانیم هیچ حزب شناسنامه داری در دیارمان دارای تابلو و دفتر و دستک و محل نشاندار نیست. در موسم انتخابات مختلف بعض حمایتها را از برخی از کاندیداها شاهدیم. در انتخابات شوراهای اسلامی صرفاً در سطح شهر شاهد خودنمایی برخی لیستها میباشیم. این لیستها معمولاً نامهای نزدیک به باور اصلاحاتیان و اصولگرایان بر خود می نهند. معمولاً هر سال این نام ها عوض میشود. علت این تعویض نام نامکشوف است. البته لیستهای دیگری هم هست که مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
آسمان سیاسیون اصلاحاتی؛ پر غبار
تا قبل از انتخابات مجلس یازدهم در اسفند ماه 98 با جرأت میشد کاشمر را شهری چپ و اصلاحطلب دانست. وقتی بنیادی توانست فاتح ماراتن انتخابات مجلس دهم بشود، برای همه مشخص بود که شهرستان کاشمر و خطه زرخیز ترشیز بار دیگر چپ شده است. بنیادی پای در تیم مدرن چپ دیارمان داشت. او که آمد فروزان فرماندار متمایل به اصولگرایان جای خود را به فرمانداری اصلاحات داد. البته فرمانداری کاشمر در دوره بنیادی چند فرماندار اصلاحطلب به خود دید.
فرهادی و نبی پور و ساقی در پی فروزان فرمانداری کاشمر را در دوره 4 ساله نمایندگی بنیادی بر عهده داشتند و این در حالی بود که مدتی نه چندان کوتاه معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری کاشمر، سرپرستی این نهاد حکومتی را بر عهده داشت. شورای اسلامی شهر عملاً در اختیار اصلاحاتیان بود و شهرداری اصلاحاتی با مدد اعضای اصلاحطلب شورای اسلامی کاشمر بر آن بود تا کاشمر را دومین شهر زیارتی استان و چهارمین شهر زیارتی کشور بخواند و کاری کارستان در راستای باورهایش بکند.
بسیاری از مسئولان شهرستان نیز نام و نشانی اصلاحاتی داشتند. حتی افرادی بودند که روزگاری داعیه اصولگرایی داشتند و در گذر زمان اصلاحاتی شدند و چه بسا دوباره اصولگرا بشوند. در این میان اوضاع در ویلای خیابان خرمشهر آسمان اصلاحاتیان را کمی تا قسمتی غبارآلود کرد. یکی از چهار اصلاح طلب راه یافته به دور پنجم فعالیت شورای اسلامی به جای استمرار توجه به منافع جناحی خواستار توجه به عنصر شفافیت شد. به تعبیری منافع مدیریت شهری و خدمت به شهروندان شعارش شد.
رفتار حسن اعمی در ترویج شعار شفافیت از سر شعور بود. سه عضو اقلیت شورا از وی به سبک خود حمایت کردند. اعمی اصولگرا نشد ولی همراه تیمی که در شورای اسلامی شهرمان اصولگرا شناخته میشدند، مقابل هم لیستیهایش قرار گرفت و آنان را از اکثریت انداخت و باعث تبدیل اقلیت به اکثریت شد. او در این بزنگاه ریاست را از خباززاده هم لیستی دیروزش تحویل گرفت. البته در گذر زمان او نیز به چالش گرفته شد و ریاست را به احمد غزنوی سپرد. غزنوی اولین فرد از اقلیت دیروز بود که به لطف به اکثریت رسیدن رئیس شد.
البته دوره ریاست به وی وفا نکرد و به تعبیر برخی با ائتلافی نامرئی بین برخی از اعضاء ریاست به تنها روحانی این دوره از شورای اسلامی شهرمان رسید. خزاعی دیگر عضو اقلیت این دوره از عمر شورای اسلامی شهرمان بود که به ریاست رسید. اسماعیلپور هم نایب رئیسی را همچنان تجربه کرد. این هم از عجایب این دوره از فعالیت شورای اسلامی شهرمان بود که در یک دوره هر هفت عضو شورا سمتهای مختلف را تجربه کردند. این شعار شفافیت را کنار آن تعویض فرمانداران بگذارید. اصلاحاتیان سوار بر اسب قدرت، متفرق بودند.
بنیادی به هر دلیل در سال 98 در خطه زرخیز ترشیز کاندیدا نشد و در تهران نامنویسی کرد. از محرم سال 1397 برخی را اعتقاد بر این بود که بنیادی کاندیدای دوره بعدی انتخابات مجلس نیست و اصلاحاتیان کاندیدایی دیگر را مطرح خواهند کرد. نصب بَنر مربوط به سخنرانان ایام محرم، بسیاری را متوجه چهره جوان فرزند شهردار اسبق و رئیس سابق شورای اسلامی دیارمان در دوره چهارم کرد. سید حمید حسینی یزدی به باور برخی میتوانست ستون وحدت اصلاحاتیان بشود.
ولی نام وی در لیست کاندیداهای نهایی نبود، اتاق فکر اصلاحاتیان بی توجه به حضور محمد رضا انبیایی، جوان اصلاحطلب در گردونه رقابتهای انتخاباتی، از محمد رضا خباز خواستند تا خودش را از حوزه انتخابیه تهران به حوزه انتخابیه کاشمر منتقل کند. که کرد و در نهایت فرجام انتخابات را میدانیم. هنوز هم دولت تدبیر و امید بر سر کار است و بزم قدرت دیارمان با حضور ساقی به عنوان فرماندار متمایل به جریان اصلاحات است ولی امان از تشتت و غبارآلود بودن فضای سیاست سیاسیون اصلاحات.
حدس زده میشود که اصلاحاتیان با دو لیست در این دوره شرکت بکنند. برخی به طور قطع معتقدند بار دیگر شاهد لیستی در تداوم لیستهایی نظیر؛ معتمدین، نغمه آبادانی و آشنای شهر خواهیم بود. این لیست را با اجازه لیست مربوط به سنتیهای طیف چپ یا اصلاحطلب دیارمان نام مینهیم. نقل است در این لیست افرادی فعال در عرصه مدیریت شهری، اطلاعرسانی، عمران، آموزش و پرورش، دانشگاه و عوالم کارمندی و بهداشت دیده میشوند. در این لیست افرادی دارای تجربه حضور در شورا و شهرداری دیده میشوند.
البته تاکید میشود این حدس بر اساس اقوال است. در انتخابات مجلس دهم و بر آمدن بهروز بنیادی، شاهد اقتدار چپ مدرن در مقابل چپ سنتی دیارمان بودیم. اقتداری که به هر دلیل تداوم نیافت ولی در قامت لیستی برای انتخابات شورای اسلامی شهرمان میتواند خودی نشان بدهد. بعضی را اعتقاد بر آن است که این لیست با محوریت فعالان مدیریت شهری در حال تنظیم شدن هست. برابر شنیدهها در این لیست هم شاهد حضور افرادی مرتبط با رسانه، مدیریت شهری، مراکز فرهنگی و آموزش و پرورش هستیم.
یادمان باشد که اصلاحات کاشمر از منظر تشکیلات از تیم اصولگرا قویتر عمل کرده است. برابر این قدرت است که در یازده دوره مجلس شاهد نشستن حسنزاده، عربی، خباز (چهار نوبت) و بنیادی بر کرسی نمایندگی خطه زرخیز ترشیز عزیز در مجلس شورای اسلامی هستیم. نماینده کاشمر در مجلس شورای اسلامی در 42 سال اخیر یعنی در هفت نوبت از یازده نوبت، اصلاحطلب بوده است. اصلاحطلبان به خوبی بر قدرت پیام و کارکرد رسانه و شبکههای اجتماعی واقفند. یک پایگاه همچون تکیه شهدا دارند.
آسمان سیاسیون اصولگران؛ پر مِه
جایی که امروز دفتر امام جمعه دیارمان هست، روزگاری دفتر حزب جمهوری اسلامی بود. اصولگرایان کاشمر از سالهای اول بعد از انقلاب دارای تشکیلات بودند. این را از فعالیت شناسنامهدار احزاب سیاسی راست یا همان اصولگرا در دیارمان میتوان متوجه شد. جمعیت موتلفه هم روزگاری در کاشمر دفتر و دستکی داشت. انشعاب مجمع روحانیون از جامعه روحانیت مبارز در سطح کلان بر روند انشعاب نیروهای انقلابی شهرستانهای چون کاشمر شتاب بخشید. امید روزی تاریخ این وقایع در کاشمر نوشته و منتشر شود.
ماههای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی در کاشمر شاهد وحدت نیروهای انقلابی با هم هستیم. این وحدت همانطور که ذکر شد در گذر زمان هم به دلیل مسایل بومی و هم وقایع ملی دستخوش فراز و نشیبهای گشت. در هر حالت اگر نیروهای چپ کاشمر خود را از نیروهای پیرو خط امام میدانستند، در همان وقت نیروهای راست کاشمر خود را پیروان خط امام و رهبری میدانستند. اصولگرایان دیارمان چونان اصلاحاتیان نتوانستند در قوام تشکیلاتی موفق باشند. دیرهنگام صاحب نشریه شدند.
اینان هنوز یک پایگاه برای تجمع و هیئتی برای گردهمایی ندارند. عدم توجه اصولگرایان به مفهوم تشکیلات را میتوان در عدم اعتنای اینان به سازمانهای مردم نهاد درک کرد. در فراز مربوط به اصلاحاتیان اشاره شد که هفت نوبت از یازده نوبت انتخابات مجلس به نفع چپها به پایان رسید. باید منتظر کارنامه نهایی نیکبین در مجلس یازدهم بود، ولی در باره بلوکیان و اسماعیلنیا باید بیتعارف گفت این دو بزرگوار به علت عدم حضور مستمر و حتی متناوب در منطقه دیگر فرابومی محسوب میشوند.
این دو به هر دلیل نتوانستند بانی یک طیف و محفل و تشکل مانا و ماندگار در کاشمر و ترشیز بشوند. عدم جانشینپروری آفت هر طیف سیاسی در بحث راهبری آن طیف است. اصولگرایان از اولین انتخابات شورای اسلامی شهر ثابت کردند که در تنظیم نقشه راه دقتنظر ندارند. نبود وحدت خودش را در ابعاد مختلف نشان میداد. نمونهاش را چندین بار در انتخابات مختلف مجلس شاهد بودیم. چند کاندیدای اصولگرا در مقابل یک اصلاحطلب به دفعات شکست را مزه مزه کردند.
به نظر شما اصولگرایان دارای اتاق فکر هستند یانه؟ اگر هستند چرا از گذشته پند نمیگیرند؟ در ذهن انتخابات ادوار مختلف را مرور بفرمایید. همان مثال انتخابات شورای اسلامی شهرمان را توجه بفرمایید. تا دو سه شب مانده به روز رأیگیری خبری از یک لیست متحد طیف اصولگرا نیست که نیست! در یکی دو دوره اخیر نشستهای برای نیل به این وحدت دیده شد ولی در نهایت این لیست اصلاحات بود که واجد اکثریت شد. در همین انتخابات اخیر مجلس شاهد مهآلود بود سپهر سیاست اصولگرایان دیارمان بودیم.
نشستهای برای به وحدت رسیدن کاندیداهای اصولگرا برگزار شد. چند اسم شنیده شد. گفتند میثاقنامهای امضا شده است. یکی گفت قبول دارم و دیگری گفت نه و آن دگری حرف و حدیثهای داشت. در نهایت به چهار اسم رسیدن و اسامی یکی یکی حذف شد تا به نیکبین رسید. در هر مرحله آن که نامش حذف شده بود حرف و حدیثهای را مطرح کرد. غیرت تشکیلاتی کجاست؟ هر کسی خودش را محور میدانست. هر چی هم با اعداد و ارقام برای برخی ضرورت وحدت مطرح میشد باز حرف خودشان را میزدند.
در هفتهای مانده به روز رأیگیری دو کاندیدا یعنی انبیایی و خباز خود را اصلاحاتی میدانستند و در مقابل اسماعیلنیا و جلالی و نیکبین خود را اصولگرا مینامیدند. و این در حالی بود که در میان سایر اسامی کاندیداها افرادی از هر دو طیف به صورت کمرنگ حضور داشتند. در حالی که برخی در تلاش بودند تا انبیایی را دعوت به وحدت با خباز بکنند، فضای اردوگاه اصولگرایان بیش از پیش مهآلود بود. برخی از کاندیداهای اصولگرا دوباره شکست را تجربه کردند بیآنکه حرف مشفقان برای وحدت و سر نهادن بر خردورزی جمع را بپذیرند.
اینک در حالی که نیکبین در کسوت یک جوان مومن انقلابی با گرایش اصولگرایی بر کرسی حوزه انتخابیه کاشمر در بهارستان نشسته است، هنوز حال و هوای کاشمر همانطور که بیان شد، چپی و اصلاحاتی است. شنیده میشود اصولگرایان در حال فرم گرفتن برای تصمیمگیری برای تهیه لیست هستند. اجازه بدهید اصولگرایان کاشمر را هم در دو حوزه مدرن و سنتی تقسیمبندی کنیم. و بیتعارف نیکبین را از طیف مدرن آن بدانیم. بعضی در تحلیل نقشه راه اصولگرایان برای انتخابات شوراها حدسشان برای دو لیست برای شهر کاشمر است.
به باور ایشان سنتیهای راست، لیستی متشکل از یکی دو نفر از افراد با سابقه حضور در شورا، یک روحانی، یکی دو صاحب تجربه در مدیریت شهری به همراه چند فرهنگی و کارمند را تهیه خواهند کرد. لیستی که در خوشبینانهترین حالت با توجه به تجربیات گذشته نهایت دو نفر از ایشان به ویلای خیابان خرمشهر راه خواهند یافت. در مقابل حدس زده میشود تیپ مدرن اصولگرایان دیارمان با گوشهچشمی به پیروزی نیکبین در انتخابات مجلس، لیستی متشکل از چند چهره جوان در کنار چند بازنشسته را مطرح بکنند.
حتی شنیده میشود قرار است در این لیست به حضور هفت نماینده از بین اقشار مختلف توجه خاص بشود. حتی بانوان در آن حضور قابل توجهی خواهند داشت. تاکید میشود که این موارد صرفاً شنیده و حدسیات است. اصولگرایان در بهترین بزنگاه تاریخ سیاسی خود در کاشمر به سر میبرند. اینان میتوانند با بهرهمندی از قدرت نماینده جوان دیارمان در برقراری ارتباط با آحاد مردم، گامهای موثری برای نیل به وحدت بردارند. باید نگاه تشکیلاتی داشت و باور کرد که گذشته چراغ راه آینده است.
سیری در سایر لیستها
یقین لیستهای دیگری را در انتخابات خرداد ماه شاهد خواهیم بود. با اشاره به چند نکته اشارتی به این قبیل لیستها داریم. نکته اول این که هیچ لیستی غیر سیاسی نیست، حتی اگر تهیه کنندگان آن لیست و افراد ذکر شده در آن لیست مدعی مستقل بودن بکنند. این یک داعیه فردی نیست، میتوانید به پیشینه سیاسی افراد مثلاً مستقل در ادوار مختلف شورای اسلامی شهرمان بنگرید. با واژه تعادل و افراد معتدل موافقم. نکته دوم این که برخی از افراد بنا به دستور اتاق فکر جریان سیاسی مورد نظرش وارد یک لیست مثلاً مستقل میشود.
در سوابق ادوار قبل بنگرید. افرادی داریم که در لیستی غیر از لیست طیفشان حضور داشتند. با ورود به ویلای خیابان خرمشهر اعلام موضع کردند. در هر حال سوای دو یا چهار لیست سیاسی برای انتخابات شوراها در شهرمان باید به احتمال سه لیست دیگر هم اشاره کرد. بازار دوره گذشته هر چند دیرهنگام، لیستی ارائه کرد که یک نفر از آن با بیشترین آراء راهی شورای پنجم شهرمان شد. به نظر شما اگر بازار لیستی بدهد باز مهندس اسماعیلپور شهردار اسبق دیارمان در آن جایی دارد؟
برخی را اعتقاد بر آن است که بازار این دوره لیستی نخواهد داد. دوره گذشته جمعی از دانشگاهیان اقدام به ارائه لیست کرده بودند. این لیست حاوی نام دارندگان انواع مدارک تحصیلی متنوع بود. لیست دیرهنگام تهیه شده بود. هم اینک هم شنیده میشود که شاید لیستی اینچنینی شکل بگیرد تا به زعم خود کاری کارستان بکنند. میشود حدس زد که دیگر دارندگان مدارک تحصیلی حسب ارتباطاتشان با هم، اقدام به ارائه لیستهای دیگری هم بکنند. امید وجود لیستها باعث افزایش مشارکت و افزایش دایره انتخاب رأیدهندگان گردد.
چند پیشنهاد به ارائهکنندگان لیستها
یقین اتاقهای فکر فعال در پشت پرده هر لیست، با توجه به شرایط و مصالح و مقتضیات آن لیست و نظر به منافع طیفی اقدام به انتخاب افراد حاضر در هر لیست میکنند. همین ابتداء پیشنهاد میشود از هر کاندیدا برنامه بخواهید. بگذارید فردیت هر کاندیدا با ارائه طرح و نظر و برنامه درخشانتر از قبل بشود. یقین منافع حذب و طیف و جناح مهم است، ولی بیتعارف مهم مصالح شهر و شهروندان است. در این راه پیشنهاد میشود با پرهیز از شعار و از سر شعور به مقوله شفافیت توجه بشود.
پیشنهاد میشود اتاقهای فکر پشت پرده هر لیست با صراحت برنامههای خود برای شهر را بیان کنند. بهتر است این برنامهها با توجه به برنامههای ارائه شده از سوی کاندیداهایی باشد که نامشان در لیست نهایی آنان ذکر شده است. پیشنهاد میشود هر لیست اشارتی هم به شهردار مورد نظرش داشته باشد. ذکر کنید که اگر ما رای بیاوریم فلانی شهردار منتخب ما خواهد بود. بد نیست این شهردار پیشنهادی هم برنامههایش را بر اساس برنامههای آن اتاق فکر تنظیم بکند.
واضح و مبرهن است که همه اتاقهای فکر میدانند که در شهری چون کاشمر که دارای پدیده حاشیهنشینی است و در جای جای آن انواع کلنیهای جمعیتی مربوط به روستاهای مختلف خطه زرخیز ترشیز حضور دارند، باید به ارتباطات سنتی توجه ویژه بشود. به خاطر همین ارتباطات بود و هست که در هر دور شورا شاهد حضور افرادی دارای اصل و نسب و انتصاب به یک محله خاص یا بخش و حتی روستا هستیم. از همین منظر برخی را بر حسب طنز اعتقاد بر آن است که نکند مثلاً کلنی جمعیتی تاثیرگذار کوهسرخ هم یک لیست بدهد!
فرض محال که محال نیست. در هر غیر ممکنی یک ممکن خفته است. حواس تهیه کنندگان لیستها به این مهم باشد که نکند به یکباره یک کلنی جمعیتی نقشی تعیین کننده در رای آوردن کاندیداهای مختلف داشته باشد!! در این میان به اتاقهای فکر پیشنهاد میگردد حضور بانوان در لیستها را جدی بگیرند. توجه به جوانان متخصص و متعهد با روحیه جهادی پیشنهاد میشود. در شهر اقشار مختلفی زندگی میکنند. شهر باید بدل به شهری دوستدار تمام اقشار بشود. لطفاً به جای مطامع حزبی و جناحی حواستان به منافع شهر باشد.
همه میدانیم کرونا مانع خیلی از تبلیغاتهای مرسوم در ادوار قبل است. بایسته است اتاقهای فکری به فکر اقناع افکار عمومی برای توجه به لیستشان باشند. پول خرج کردن برای رای جمع کردن اسلوب و قواعدی دارد. شایسته نخواهد بود اگر عدهای تصور کنند که باید با پول رای بخرند. یقین در دیار ما این قبیل تصورات وجود خارجی ندارد. یقین در دیار ما بداخلاقیهای ریز و درشت جاری و ساری در موسم انتخابات در سایر نقاط کشور، جایی ندارد. همه کاندیداها از شفافیت مالی دفاع میکنند و همه اهل شعور هستند.
یقین در پشت پرده هیچ لیستی، مسایل بودار مالی وجود ندارد. از این بابت باید ایزدمنان را شاکر باشیم. شاکریم که در هیچ دورهای هیچ کاندیدایی اقدام به توزیع اقلام خوراکی و مایحتاج عمومی برای اخذ رای نمیکرد. شاکریم که هیچ کاندیدایی اقدام به پهن کردن سفره و اطعام برای رای آوردن نکرد. شاکریم که هیچگونه تخریب شخصیتی برای از بین بردن آبروی افراد در هیچ دوره انتخابات در دیارمان رخ نداده است. شاکریم که حُب و بُغضهای سیاسی در رای آوردن یا نیاوردن کاندیداها دخیل نیست.
امید اتاقهای فکر فعال در پشت پرده هر لیست در موسم تبلیغات حواسشان به محیط زیست باشد. کمتر از صد روز دیگر تا انتخابات باقیمانده است. یقین اتاقهای فکر اخلاقمدارانه نیتشان افزایش مشارکت مردم است. یقین کاندیداها در حال مشورت برای تهیه و تنظیم برنامههایشان هستند. یقین محافل سیاسی چپ و راست دیارمان از کاندیداهای موردنظرشان میخواهند تا بهترینها را برای کاشمر و کاشمریها رقم بزنند. و یقین در روز بعد از انتخابات بسان همیشه رقابتها تبدیل به رفاقتها خواهد شد. امید ناامید نشویم. آمین.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد.
نظر خود را اضافه نمایید
ورود برای ارسال نظر
ارسال نظر به عنوان مهمان